Familie opstelling met vloerankers

Wat is een opstelling met vloerankers?

Dit is een individuele opstelling waarbij er gebruik wordt gemaakt van ‘vloerankers’. Vloerankers vervangen de representanten waardoor wij een op een aan de slag kunnen. De vloerankers kies jij uit. Je leg ze neer hoe volgens jou posities zijn binnen jou gezin of systeem van herkomst. Als begeleider ga ik ook vaak op en vloeranker staan om te ervaren wat ik op die plek ervaar. Werken met vloerankers geeft helderheid en inzicht. Deze sessies werken vaak heel fijn en goed omdat je ze vanuit verschillende richtingen kan aanvliegen.

Waarom een opstelling met vloerankers?

Vaak wordt een opstelling met vloerankers gebruikt om meer informatie over een situatie te krijgen die komen gaat en te onderzoeken welke positie je het beste in kan nemen. Vaak wordt dit ook ingezet voor werk en organisatie. Met vloerankers kun je dus ook werken aan je doel.

Opstellen met vloerankers lijkt heel erg op een tafelopstelling die je met figuurtjes kan doen.  Het voordeel met vloerankers is dat zowel de cliënt als begeleider verschillende posities kunnen innemen en de situatie vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken en beleven.