Tafelopstellingen

Wat is een tafelopstelling?

Een opstelling met poppetjes is een tafelopstelling waarbij het materiaal je helpt om zicht te krijgen op het geheel en te zien wat speelt in het onderbewuste.

Het is een manier om onbewuste bindingen en patronen in het systeem zichtbaar te maken. Bij tafelopstellingen wordt letterlijk het systeem op tafel gelegd. We gebruiken hiervoor (houten) blokjes of poppetjes. Het is een vorm van systemisch werken waar je de mogelijkheid hebt om op te stellen zonder (levende) representanten.

Houten poppetjes

Bij een tafelopstelling worden o.a. materialen gebruikt als houten poppetjes, playmobil, houten blokjes. Deze materialen nemen de plaats in van elementen of belangrijke personen die in verbinding staan met jou leven. Tijdens de opstelling sessie plaatst je de houten poppen en de eventuele elementen op de plek van jouw familieleden. Als alles staat kan er gereflecteerd worden op de dynamieken van het totaalbeeld dat je ervaart. De ‘struikelblokken’ en ‘trauma’s worden dan al snel duidelijk. Soms dienen zich na de reflectie wenselijke verplaatsingen aan van een of meerdere personen/elementen. Door een verschuiving kan er een ander beeld ontstaan met een geheel nieuwe betekenis. Deze kunnen weer leiden tot meer inzicht & vertrouwen, ademrust & autonomie.

Waarom een tafelopstelling?

Een tafelopstelling is eigenlijk geschikt voor iedereen. Een tafelopstelling kun je één op één doen en kan daardoor voor sommige laagdrempeliger zijn dan een opstelling met representant. Het is een speelse aanpak wat ook goed werkt voor kinderen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het visualiseren invloed heeft op hersengebieden waar ontspanning optreedt. Je verwerkt informatie beter door het voor je te zien. Via het ‘werken met poppetjes’  ga je door de kracht van beeldmateriaal zichtbaar maken wat er van binnen leeft en hoe je dit kunt omkeren.